Over SLA

Onder de naam Second Life Art maakt Frank Zorge kunst van gebruikte materialen. Second Life Art maakt zowel objecten ("beelden") als kunstizinnig gevorme lampen. Deze laatste onder de noemer 'Kunstlicht'.

De kunst van Second Life Art heeft raakvlakken met de genres: l'Art Brut (ook wel outsiderkunst genoemd) en Hybride sculptuur
l'Art Brut
is een soort containerbegrip voor werk van (meestal autodidactische) kunstenaars die de regels van de conventionele kunstwereld negeren en buiten de marges daarvan durven te treden en daarbij hun eigen vormtaal en thematiek volgen. In Lille (Frankrijk) is in het Lille Musee d'Art Modern een grote collectie van Art Brut kunstenaars tentoongesteld.
De naam Hybride sculptuur verwijst naar het feit dat bijna geen van de werken eruit ziet als een beeldhouwwerk in de klassieke zin: de kunstenaars werken op het snijvlak van sculptuur en schilderkunst, performance, videokunst en design. Het gaat met name om de vermenging met andere media gebruik van onder andere voorwerpen uit de popcultuur en het alledaagse leven en transformeren die door ze te veranderen in maat, kleur of materiaal.

Tijdgeest
In de objecten zijn zoveel mogelijk alledaagse voorwerpen samengesmeed tot een nieuwe vorm.  Deze objecten geven daardoor een prachtig beeld van onze tijdgeest. Helaas zijn veel gebruiksvoorwerpen tegenwoordig van plastic, ook dat is de tijdgeest zou je zeggen. Maar plastic voorwerpen zijn niet interessant om in dit soort kunst te verwerken. De focus ligt op metaal en glas. De glans en robuustheid van het metaal geeft de kunstobjecten iets onverwoestbaars. 

De twee lagen in deze kunstvormen
De toeschouwer ziet aanvankelijk alleen de door de mij gecreĆ«erde  vorm van het gehele object. Dat kan van alles zijn: dier, mens, plant, wat dan ook. Direct daarna is de toeschouwer nieuwsgierig naar de samenstellende elementen. Het benoemen ervan is en spel apart waar mensen, en met name kinderen, veel genoegen aan beleven. 

Als de toeschouwer klaar is met dat spel neemt hij of zij weer afstand om het gehele object te bekijken en zich te verbazen over de eenvoud van de opbouw en de vaardigheid waarmee de delen nagenoeg onzichtbaar zijn samengevoegd. Het is soms maar moeilijk geloven dat de samenstellende delen van elk object slechts met een paar bouten en moeren aan elkaar zijn bevestigd en niet gelast of gesoldeerd!

En verder is de metalen glans die alle objecten kenmerkt zeer aantrekkelijk element van de objecten van Second Life Art. Daarnaast wordt de robuuste uitstraling soms weer verzacht door de toepassing van verschillende metalen door elkaar: chroom, aluminium, zink, tin, zelfs hier en daar koper en messing. Veel objecten hebben dan ook nog een meer natuurlijke aankleding, stof, leer, veren, maar ook glas. Deze worden gebruikt om hier en daar een accent te geven. Het glas is vaak noodzakelijk voor de bescherming van een lamp of de verspreiding van licht.

De kunst van Second Life Art is duurzaam. Afgezien van bevestigingsmateriaal bestaan de objecten uit hergebruikte onderdelen of voorwerpen. 

 

  

atelier1

atelier2

Free Joomla! template by Age Themes